Vliegen is tegenwoordig de goedkoopste en snelste manier van reizen. Ooit vloog ik, met een niet nader te noemen vliegmaatschappij, voor slechts 1 cent van Eindhoven naar Dublin! Het is feitelijk gezien zelfs de meest veilige manier van reizen. Met het vliegtuig kun je bovendien de hele wereld bereiken. Je komt er dus bijna niet onderuit wanneer jij een vakantie wilt vieren op een zonnige bestemming met mooie stranden en groene palmbomen. Je zult daarvoor het vliegtuig moeten nemen tenzij je een paar maanden de tijd hebt om op je bestemming te komen.
Maar wat als je last hebt van vliegangst? Zelf zat ik ooit in het vliegtuig naar New York naast een vrouw die zelfs bijna moest overgeven van de spanning tijdens het opstijgen. Zij vertelde mij dat zij voor haar werk zelfs gemiddeld zo’n 8 keer paar jaar naar New York vloog. Gelukkig had mijn kalmte nog een beetje positief effect op haar zodat ze de verdere vliegreis redelijk door kon komen.
Oud voetballer Dennis Bergkamp is misschien wel het bekendste voorbeeld van iemand met vliegangst. Tijdens het WK voetbal van 1994 in de Verenigde Staten was hij, onderweg naar een wedstrijd, door een noodlanding in de greep geraakt van deze fobie. Het verhaal gaat dat hij er vervolgens een voetbalinterland voor het Nederlands elftal in Wit-Rusland voor af zegde door een blessure voor te wenden. In Engeland, waar hij destijds voetbalde voor Arsenal, werd hij die jaren na dat incident ironisch de ‘Non-Flying Dutchman’ genoemd omdat hij nooit mee ging naar uitwedstrijden waarbij hij gebruik moest maken van het vliegtuig.
In het geval van Dennis Bergkamp is de oorzaak van de vliegangst wel duidelijk, namelijk een vervelend incident. Maar voor anderen is het dat vaak totaal niet. De oorzaak hoeft namelijk niet altijd een vervelend incident, zoals hiervoor beschreven, te zijn met een vliegtuig. Zelfs het zien van een film of documentaire over neerstortende vliegtuigen kan al veel teweeg brengen in het onderbewustzijn. En soms is de oorzaak zo onduidelijk dat dit slechts via het onderbewustzijn tijdens een regressie te achterhalen is. Maar wat de oorzaak ook precies is: vliegangst is geen pretje maar het is wel degelijk goed te verhelpen.
Wanneer je last hebt van vliegangst, dan heeft jouw onderbewustzijn een angstemotie gekoppeld aan het vliegen met een vliegtuig. Elke keer dat jij eraan wordt herinnerd, of dat nu een vervelend incident is geweest tijdens een vlucht of je denkt aan die neerstortende vliegtuigen van tv, komt deze angst weer bij jou naar boven. Jouw onderbewustzijn doet dit juist om jou te beschermen zodat jij niet meer dat ‘gevaarlijke’ vliegtuig in stapt. Jouw onderbewustzijn is als het ware overtuigt van het grote gevaar van vliegen en het heeft slechts als doel om jou te helpen overleven. Zo kun je deze angstgevoelens al gaan ervaren als je alleen al denkt aan die vakantievlucht naar het buitenland.
Met behulp van hypnotherapie of regressietherapie en bepaalde technieken maken we contact met jouw onderbewustzijn. Op deze manier kan de negatieve koppeling die jouw onderbewustzijn heeft gemaakt met vliegen en vliegtuigen worden losgekoppeld. In plaats van het angstgevoel komt er dan een gevoel van ontspanning en rust voor in de plaats. Zodat jij daarna (weer) ontspannen het vliegtuig kunt instappen.
Ben jij ook iemand die moeilijk het vliegtuig in te krijgen is? Ga jij liever met de auto, de boot of gewoon helemaal niet op vakantie vanwege je angst om te vliegen? Neem dan eens contact met mij op.