Regressietherapie
De eerste vraag die veel mensen aan mij stellen is: Wat doet een regressietherapeut en wat is regressietherapie? Ik maak als regressietherapeut gebruik van je onderbewuste geheugen. In dit geheugen liggen onverwerkte ervaringen uit het verleden opgeslagen. Denk bij ervaringen uit het verleden aan: ervaringen uit het recente verleden (enkele maanden of jaren terug), de jeugd, de geboorte en zelfs de periode tijdens de zwangerschap, conceptie of misschien zelfs daarvoor. De zogenaamde ‘vorig leven sessies’ blijken in de praktijk helend te werken. Het maakt daarbij niet uit of je in reïncarnatie gelooft of niet.
Wat is regressietherapie?
- We spreken van regressietherapie wanneer de ervaring in dit leven ligt. Dus: vanaf enkele maanden geleden tot het moment waarop je verwekt bent.
- We spreken van reïncarnatietherapie wanneer de ervaring daarvoor ligt. Dus: een vorig leven of de periode tussen twee levens in.
Wat doet een regressietherapeut met die ervaringen?
Alles wat je in het verleden hebt gevoeld, gehoord, gezien of gedacht, heb je opgeslagen in jouw onderbewuste geheugen. Je kunt het vergelijken met de zwarte doos van een vliegtuig die alles registreert tijdens een vlucht. Vanuit jouw onderbewuste geheugen of onderbewustzijn kun je, onder begeleiding van een regressietherapeut, de opgeslagen informatie terugvinden. Het concentreren op je probleem roept vaak ervaringen op die met het probleem te maken hebben. Hierdoor raak je in een soort trance waarin je de gebeurtenis die de oorzaak is van jouw probleem als het ware kunt oproepen en opnieuw bekijken.
Trance is niet zo eng als het klinkt. Als je een spannend boekt leest of naar een goede film kijkt raak je al in trance. Feitelijk is dit een alledaagse gebeurtenis. Terwijl je in trance bent blijf je bewust van het contact met mij als therapeut. Je bent dus zowel in het nu als in het verleden. We noemen dit een Elliptisch bewustzijn. Hierdoor kun je bewust verbanden leggen en inzichten opdoen die te maken hebben met je probleem. Ondertussen blijf je controle houden over alles wat er met je gebeurt. Na afloop kun je alles herinneren wat er is gebeurd.
Waar ligt de kracht van regressietherapie?
Ik denk dat het belangrijk is om ervaringen niet alleen verstandelijk (bewust) te begrijpen, maar juist lichamelijk en emotioneel.
Stel: je bent een keer van je fiets gevallen, en bent nu bang om te fietsen. Je wéét waarom: je bent gevallen van je fiets. Hoewel je weet dat de kans om te vallen niet zo groot is, ervaar je nog steeds de angst om op de fiets te stappen. Je ervaart fysiek: het zweet breekt je uit, je ademt onrustiger, je hart klopt sneller. In therapie gaan we terug naar het moment van vallen. Je kunt dan dit lichamelijk en emotioneel opnieuw beleven. Het gaat er hierbij om dat je lichaam weet dat het moment van vallen voorbij is. Hierdoor kun je de val verwerken en loslaten.
In bovenstaand voorbeeld is je probleem heel duidelijk. Hier is geen extra inzicht voor nodig. Als het inzicht in je probleem minder duidelijk is kun je door herbeleving dit inzicht wél krijgen. Daarna kun je met je nieuwe inzicht en het feit dat je de ervaring lichamelijk en emotioneel hebt verwerkt je probleem loslaten. Vervolgens heb je de keuze om, in tegenstelling tot voor de therapie, zonder angst ‘weer op de fiets te stappen’.
Waar wil je aan werken?
Enkele voorbeelden van angsten en fobieën waaraan in regressietherapie en hypnotherapie succesvol kan worden gewerkt:
- Faalangst, onzekerheid
- Bindingsangst, verlatingsangst
- Sociale angst
- Angst om alleen te zijn
- Angst voor tandarts, ziekenhuizen
- Straatvrees of pleinvrees
- Bloosangst
- Angst voor honden
- Autorijangst
- Vliegangst
- Perfectionisme
- Angst voor spreken in het openbaar
- Conflicten, grenzen aangeven
- Claustrofobie
- Smetvrees
- Hoogtevrees, watervrees
- Angst om over te geven
- Angst voor reizen met OV
- Andere psychische problemen n.a.v. angst