Het is januari en we gaan weer met z’n allen gezellig op wintersport. Uiteraard maken we dan vaak gebruik van zo’n skilift. Jij toch ook? Of…toch liever niet? Ben jij bang om een lift binnen te stappen? Je hoeft je niet te schamen want je bent zeker niet de enige! Angst voor kleine opgesloten ruimtes komt namelijk zeer regelmatig voor. We noemen dit claustrofobie. Bij claustrofobie is het zeer waarschijnlijk dat je ook angst hebt om bijvoorbeeld in een afgesloten wc te zitten of in een afgesloten kelder te zijn. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat je bang bent om gebruik te maken van het vliegtuig of een metro.claustrofobie

Als je geconfronteerd wordt met een lift waarin jij je opgesloten voelt, dan kan dat leiden tot heftige paniekreacties. Je bent bang om onvoldoende lucht te krijgen of je denkt er misschien nooit meer levend uit te kunnen komen. Andere factoren die jouw angst in een lift nog sterker kunnen maken zijn bijvoorbeeld een piepend geluid, schokkerige bewegingen, de grootte van de lift, uiterlijke ouderdom van de lift, de afwezigheid van een alarmsysteem, het tijdstip op de dag maar ook het aantal verdiepingen dat je omhoog moet.

Als je die paniek ervaart dan kan dit o.a. leiden tot: duizeligheid, hartbonzen, ademhappen, trillen, zweten ,schudden van je ledematen, misselijkheid, gevoelloosheid of versteend/verlamd voelen, rillingen (warm of koud), verkrampt gevoel op de borst, doodsangst, hyperventilatie, angst om gek te worden. En dus vermijd je liever die lift.

Ben jij iemand die zich onrustig voelt in een lift dan wel een omgeving waarin jij je opgesloten voelt neem dan eens contact met mij op. Met behulp van Regressietherapie of Hypnotherapie is het heel goed mogelijk aan een klacht als claustrofobie te werken. Vaak zijn enkele sessies al voldoende zodat jij in de toekomst niet langer liften en vergelijkbare omgevingen hoeft te vermijden.