Autorijangst

Heb jij een duur rijbewijs of een mooie auto maar maak jij er weinig of geen gebruik van?

Of zijn er specifieke situaties die jij met de auto altijd wilt vermijden zoals rijden door tunnels over de snelweg? Best veel mensen hebben angst om auto te rijden dus je bent zeker niet de enige met dit probleem!

Maar waar ligt jouw angst bij het autorijden nu precies? Autorijangst kan namelijk voor de één iets heel wat anders betekenen dan voor de ander. Zo zijn er grofweg twee verschillende groepen mensen met autorijangst die, met behulp van een paar sessies hypnotherapie of regressietherapie, weer snel achter het stuur kunnen kruipen zonder angst:

Zo heb je allereerst mensen die ‘gewoon’ regelmatig paniekaanvallen hebben en daarom niet durven auto te rijden. Deze paniekaanvallen ervaren zij helaas ook buiten de auto bijvoorbeeld in een drukke winkelstraat of in de trein.

Ze kunnen wellicht heel goed autorijden maar ze zijn bang voor die paniekaanval. Want stel je voor dat je een paniekaanval krijgt tijdens het autorijden…

Een tweede groep met autorijangst heeft alleen last van paniekaanvallen zodra zij achter het stuur kruipen.

Nadat ze hun rijbewijs hebben gehaald en soms zelfs enige tijd zonder problemen auto hebben gereden durven zij na verloop van tijd geen auto meer te rijden. Deze groep mensen heeft gewoon heel weinig vertrouwen in zichzelf om auto te rijden. Ze stoppen dan vaak met autorijden en de onzekerheid neemt toe. Om dan na enige tijd, met weinig rijervaring, weer in een auto te stappen zonder instructeur naast je, is dan een hele enge stap. Ze zijn vooral bang dat zij anderen en zichzelf schade zullen berokkenen.

Van deze tweede groep zijn er ook mensen die alleen angst ervaren op specifieke plekken of situaties. Denk bijvoorbeeld aan: de snelweg (bij het invoegen), tunnels, bruggen, de parkeergarage of bij het achteruit inparkeren. Ze rijden dan nog wel auto maar die specifieke plekken en situaties proberen ze dan ten alle tijde te vermijden. En dan heb je ook mensen die niet durven te rijden buiten hun vertrouwde omgeving.

Nu hoor ik jou al denken dat er toch nog een derde groep moet zijn. Uiteraard heb je ook nog een (derde) categorie mensen die gewoon ECHT heel slecht kan autorijden. Zij hebben wellicht al meerdere ongelukken veroorzaakt en hebben te weinig inzicht in het verkeer of onvoldoende controle over de auto. Wanneer jij angst hebt om auto te rijden en tot die laatste categorie behoort dan raad ik jou vooral aan om nog wat rijlessen te nemen… In dat geval is jouw angst namelijk TERECHT en is het zelfs een goede indicator. Wees dan vooral blij met jouw autorijangst want: Angst komt vanuit jouw onderbewustzijn en dat onderbewustzijn probeert jou altijd ergens voor te beschermen!

Maar mocht jij tot de eerste twee categorieën behoren dan heeft het volgen van extra rijlessen wellicht helemaal geen zin. Dan is het vooral belangrijk om iets aan die paniekaanvallen of onterechte angst te doen. En dan zijn één of twee sessies hypnotherapie wellicht al voldoende voor jou om van jouw autorijangst af te komen. Wanneer jij dan voor de zekerheid nog een rijlesje wilt nemen dan kan dat altijd uiteraard. Je zal dan merken dat jij meteen heel anders achter het stuur zit. Dat werkt uiteindelijk super snel en is bovendien een stuk voordeliger dan 5 of 10 rijlessen nemen waarna je vervolgens weer het zelfde probleem tegenkomt.

Dus stap van de bank en maak een afspraak, zodat jij straks fijn gebruik kunt maken van dat mooie maar kostbare roze pasje.